Rozszerzenie diety niemowlaka nie
zawsze wypada szczęśliwie w środku sezonu wiosenno-letniego, kiedy stragany
uginają się od owoców i warzyw sezonowych, a w ogródkach i sadach
dziadków/życzliwych sąsiadów/cioci ze wsi/naszych własnych (niepotrzebne skreślić)
nastąpiła klęska urodzaju. Co zrobić jeśli nasz berbeć osiągnie pełne 6
miesięcy życia dopuszczające go do stołu w zimie lub o zgrozo na przednówku?
Można podać słoiczek lub n-ty dzień z rzędu zeszłoroczne warzywa okopowe i z
utęsknieniem czekać na pierwsze truskawki lub zawczasu zakasać rękawy i
przerobić całe dobro sezonowych owoców i warzyw na mrożonki czy weki, aby nasz
maluszek (i my dojadając po nim) mógł się cieszyć latem w środku zimy.
cukinia
|
poddusić w
małej ilości wody lub ugotować na parze, a następnie zblendować
|
zamrozić
|
zupa krem z
cukinii
|
Poddusić
razem ze słodkim jabłkiem lub gruszką, ewentualnie zblendować, aby uzyskać
mus
|
zawekować
|
dodatek do
kaszek lub naleśników
|
|
dynia
|
upiec, ugotować na parze lub
poddusić w niewielkiej ilości wody, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub
zblendować
|
Zamrozić
|
- podstawa zupy dyniowej,
dyniowo-soczewicowej, dyniowej z mlekiem kokosowym itp.
- Dodatek do past kanapkowych
- składnik wypieków
|
poddusić z
jabłkiem, ewentualnie zblendować, aby uzyskać mus
|
zawekować
|
dodatek do
kaszek lub naleśników
|
|
fasolka
szparagowa
|
pokroić na mniejsze kawałki,
zblanszować,
|
zamrozić
|
dodatek do zup warzywnych lub do
drugiego dania
|
groszek
|
wyłuskać,
zostawić surowe
|
zamrozić
|
- dodatek do
zup warzywnych,
- podstawa
zupy kremu,
-dodatek do
risotta
|
kalafior
|
podzielić na różyczki, zblanszować
|
zamrozić
|
dodatek do zup warzywnych
|
szpinak
|
zblanszować,
posiekać
|
zamrozić
|
dodatek do
makaronu, ziemniaków
|
Jak przygotować
|
Jak przechować
|
Przykładowe użycie
|
|
agrest
|
zostawić w całości
|
zamrozić
|
podstawa kompotu lub kisielu
|
rozgnieść, aby owoce puściły sok, poddusić, przetrzeć przez sito
|
zamrozić
|
dodatek do kaszki, jogurtu
|
|
borówka amerykańska / jagoda
|
zostawić w całości
|
zamrozić
|
dodatek kaszki, jogurtu,
- podstawa sosów owocowych na ciepło,
- dodatek do koktajli
|
gruszka
|
poddusić, ewentualnie zblendować
|
zawekować
|
dodatek do kaszki, jogurtu lub naleśników
|
jabłko
|
poddusić, ewentualnie zblendować
|
zawekować
|
dodatek do kaszki, jogurtu lub naleśników
|
malina
|
Zostawić w całości (po rozmrożeniu i tak się rozpadnie) lub zblendować
|
zamrozić
|
dodatek kaszki, jogurtu, sosów owocowych na ciepło lub do koktajli
|
pomidory
|
sparzyć, obrać ze skóry, przetrzeć przez sito
|
zawekować
|
baza pomidorówki i sosów pomidorowych
|
Porzeczka czarna i czerwona
|
zostawić w całości
|
zamrozić
|
dodatek do sosów owocowych na ciepło lub podstawa do kisielu
|
rozgnieść, aby owoce puściły sok, poddusić, przetrzeć
przez sito
|
zawekować lub zamrozić
|
dodatek do kaszki, jogurtu
|
|
w przypadku czarnej porzeczki, która ma dużo pektyn można usmażyć
powidła
|
zawekować
|
dodatek do naleśników lub kanapek
|
|
śliwka
|
usmażyć powidła
|
zawekować
|
dodatek do naleśników lub kanapek
|
truskawki
|
zostawić w całości (po rozmrożeniu i tak się rozpadnie) lub zblendować
|
zamrozić
|
dodatek kaszki, jogurtu, sosów owocowych na ciepło lub do koktajli
|
Konsystencja
Zanim chwycimy blender w dłoń i
przerobimy wszystkie dobra wsi na gładkie papki zwane eufemistycznie musami
zastanówmy się, do czego możemy ich użyć. Dziecko dość szybko zaczyna sobie
radzić z grudkami w jedzeniu, więc warto część owoców lub warzyw rozgnieść,
pozostawiając w nich grudki lub cząstki. Jeśli się z czasem okaże, że jednak
dzieć nasz preferuje gładkie musy lub zupy kremy, to zawsze po rozmrożeniu
można daną porcję zblendować, w drugą stronę nie da rady.
Zamrażanie
Jeśli zamrażamy cząstki (różyczki
kalafiora, kawałki fasolki, borówki amerykańskie, porzeczki), które chcemy później
wyjmować pojedynczo, a nie w formie bryłek połączonych lodem wówczas po myciu
czy blanszowaniu należy rozłożyć je luźno na ścierce i pozostawić do
wyschnięcia.
Każdą porcję zamrożonego jedzenia
należy starannie opisać, uwzględniając nazwę i datę zamrożenia.
Więcej na temat naszych patentów
na mrożenie jedzenia dla niemowląt znajdziecie w tym wpisie.
Dżemy i kompoty owocowe
Każde owoce można przerobić
również na kompot lub dżem. Jednak brak cukru, który jest konserwantem,
powoduje, że nie mamy nigdy pewności, że dany produkt przetrwa zimę. Dlatego
wekowanie polecam jedynie w przypadku tych owoców, które z powodzeniem udało mi
się zawekować bez cukru. Jeśli macie odmienne doświadczenie, proszę o Wasze
uwagi w komentarzach. Są oczywiście sposoby wekowania owoców bez użycia cukru –
jonizacja, czy słodzenie daktylami, jednak, jako że sposobów tych osobiście nie
wypróbowałam, to nie polecam.
Oczywiście dżemy można zrobić ze
wszystkich owoców, jednak ja polecam jedynie powidła, które się smaży z
założenia bez cukru i bez dodatku substancji żelujących osiągają pożądaną
konsystencję.
Wekowanie
Zacząć należy od tego, że do
wekowania nie nadają się słoiczki po daniach dziecięcych. Ich zakrętki zrobiono
tak, aby zassały się tylko raz. Wielkością do nich zbliżone są słoiczki po
koncentratach pomidorowych i śmiało można je powtórnie wykorzystać. Zawsze
oczywiście można też kupić nowe słoiczki, ale trudno znaleźć takie, których
wielkość będzie odpowiadać jednej czy dwóm porcjom niemowlęcym.
Przed wekowaniem słoiki i
nakrętki należy wyparzyć – wrzątkiem lub umyte wstawić do zimnego piekarnika i
wypiekać je w ok 120 stopniach C. przez ok 20 minut.
Wsad do słoików pakuję gorący, co
skraca czas wekowania. Zakręcam szczelnie i wekuję. Wekować można na dwa
sposoby. Według pierwszego z nich słoiki należy wstawić do garnka z wodą z dnem
wyścielanym tkaniną np. ściereczką. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą, a
woda powinna sięgać do ok 2/3-3/4 ich wysokości. Słoiki gotuję pod przykryciem
przez około 15-20 minut (w zależności od wielkości słoików) i pozostawiam w
garnku do wystygnięcia lub odkładam na ścierkę do góry dnem i zostawiam pod
przykryciem do wystygnięcia. Drugi sposób polega na pasteryzowaniu słoików w
piekarniku. Po zapakowaniu gorącego wsadu do gorących słoików (próbując się
przy tym nie poparzyć) zakręcam szczelnie i wsadzam do gorącego piekarnika, w
którym słoiki spędzają ok 20 minut w temperaturze ok 120 stopni C. i
pozostawiam je tam do wystygnięcia.
Wekowanie warzyw
Nie polecam warzyw do wekowania
ze względu na własne negatywne doświadczenie. Żaden ze słoiczków warzywnych,
które przygotowałam, nie przetrwał zimy. Z bólem serca wyrzucałam efekt mojej
ciężkiej pracy wykonywanej jeszcze z ciążowym brzuchem, a więc sfermentowane
słoiczki z dynią, dynią i ziemniakiem, ziemniakiem i marchewką. Natomiast słoiczki
dynia plus jabłko zachowały się bez wyjątku, stąd wniosek, że dodatek kwaśnego
owocu konserwuje dynię. Jeśli macie odmienne doświadczenie od mojego, to
chętnie poczytam o tym w komentarzach.
Przechowywanie dyni
Niektóre odmiany dyni spokojnie
przetrwają zimę w temperaturze pokojowej, więc nie ma konieczności zapychania
sobie nią zamrażalnika. Jedną z nich jest dynia hokkaido. Do przechowania
należy wybrać egzemplarze intensywnie pomarańczowe i z jak najdłuższym
„ogonkiem”, a dla pewności warto dodatkowo wystawiać dynie na słońce, co
utwardza skórę i zwiększa jej trwałość. Ponadto hokkaido jest jedną ze
smaczniejszych odmian i jedyną, która można jeść bez obierania ze skórki! Ma
głęboki, orzechowy smak i mączysty, suchy miąższ, dlatego doskonale nadaje się
do pieczenia. Znacznie mniej trwała i smaczna, ale za to bardziej soczysta jest
dynia olbrzymi. Dlatego sprawdza się w wypiekach czy jako składnik musów z
dodatkiem jabłek czy gruszek.
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń