piątek, 9 września 2016

Jak wprowadzać owoce do diety dziecka, czyli sprawdzone połączenia warzywno-owocowe

Nikt nie mówił, że rozszerzenie diety niemowlaka będzie lekkie, łatwe i przyjemne. Większość z nas intuicyjnie czy też bazując na doświadczeniach innych mam podaje dziecku marchewkę jako pierwszą. Potem coraz śmielej zaczynamy serwować naszemu potomkowi coraz to nowe warzywa, ich kombinacje aż po wielowarzywne zupki. Jak już jesteśmy średnio zaawansowanymi adeptkami niemowlęcej dietetyki na horyzoncie pojawia się widmo owoców. Niby temat wdzięczny, ale obarczony widmem dziecięcia, które posmakowawszy owoców, wzgardzi dopiero co poznanymi warzywami. A wszystkiemu winny jest ten ich słodki smak. Jak więc zapoznawać dziecię ze słodkim smakiem? A może nasze dziecko już rozsmakowało się w owocach i na kilometr pluje warzywami? Sprytna mama ma na to sposób - dania łączące warzywa z owocami, w których smak słodki, kwaśny i warzywny łączą się w zbalansowaną całość. Poniżej kilka zestawień, które się u nas sprawdziły.
 
Uwagi techniczne:
- lepiej zacząć od kwaśnych owoców typu malina, porzeczka, stopniowo przechodząc do coraz słodszych. Tak popularnego wśród mam banana, proponuję zostawić na koniec.
- stare odmiany jabłek są kwaśniejsze niż te, obecnie uprawiane. Polecam więc stare sady, a jak się nie ma dostępu do takowych, to polecam wycieczkę poza miasto w celach zbieraczych
- nie dosładzajmy kwaśnych potraw daktylami czy bananami, zakładając z góry, że skoro dla nas są kwaśne, to i nasze dziecko za takie je uzna. Dziecko może zaskoczyć wysoką tolerancją kwaśnego smaku, dajmy mu więc szansę zakosztowania oryginalnych smaków bez dosładzaczy.    
 
 
 
jabłko
gruszka
malina
porzeczka czerwona
burak
Surówka z pieczonego buraka (przepis tu) i surowego jabłka startych na tarce o średnich lub drobnych oczkach, kapka oleju lub oliwy
Blw – plastry Pieczonego buraka ułożone naprzemiennie z plastrami surowej gruszki. Można ułożyć w piramidkę lub wachlarz i posypać mielonymi pestkami dyni.
Blw – pieczony burak pokrojony w plastry lub słupki posypany surowymi malinami
Pieczony burak pognieciony widelcem lub zmiksowany zmieszany z musem z czerwonej porzeczki (podduszone, przetarte owoce)
cukinia
Bardzo słodkie jabłka podduszone z cukinią w proporcjach 1:1
 
 
 
dynia
Mus z dyni i jabłek w dowolnych proporcjach. Można zawekować.
 
 
 
pietruszka
 
Zupa krem: bulion warzywny lub woda z łyżeczką oleju, dodać pietruszkę, gotować do miękkości. Pod koniec dodać gruszkę (proporcje 2:1). Całość zblendować, można posypać mielonymi orzechami włoskimi
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz